Mahune ostaju veoma zdrave i nakon zamrzavanja

Ukusne i veoma zdrave, a zato što dobro podnose smrzavanje, možemo ih jesti cijelu godinu.


Ako ste odlučili da se mahunarke što češće nađu na vašem tanjiru, donijeli ste odličnu odluku za svoje zdravlje. Malo je namirnica koje se prema nutritivnoj vrijednosti mogu natjecati s mahunarkama, koje su bogate kvalitetnim bjelančevinama s esencijalnim aminokiselinama koje mogu zamijeniti i meso. Mahunarke su pune ugljikohidrata, škroba i celuloze, najbolji su izvor netopivih i topivih vlakna. I jedna i druga povoljno djeluju na organizam, s tim da topiva vlakna dobro balansiraju masnoće u krvi, usporavaju razgradnju ugljikohidrata, šećera i njihovu apsorpciju u crijevima, te povoljno djeluju na sniženje nivoa glukoze u crijevima. U mahunarke spadaju mahune, grah, grašak, soja, bob, leća, slanutak i kikiriki.

Uz uobičajene antioksidanse, poput vitamina C i beta-karotena, mahune su bogate i manganom, antioksidativnim mineralom. Najveću antioksidativnu snagu mahunama daju fitotvari poput karotenoida (lutein, beta-karoten) i flavonoida. Mahune su također bogate vitaminima A, K, B6, imaju povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sistema zbog antioksidativnih svojstava. Zbog velikog udjela karotenoida i flavonoida, imaju i izvrsna antiupalna svojstva. Ističu se i po udjelu minerala silicija, koji je poput poznatijih minerala kalcija i magnezija vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva.

  - Mahune podnose zamrzavanje
Prilikom zamrzavanja mahune malo gube na nutritivnoj vrijednosti. Prije spremanja u zamrzivač odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti. Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Odlične su kao prilog mesnim jelima ili kao glavno jelo, a najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari. Zbog jednostavnosti pripreme i visoke nutritivne vrijednosti, trebale bi pronaći mjesto na svakom jelovniku. Mahune za varivo su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća. Odlično se slažu s mesom i gljivama, a od začina sa bijelim lukom, koprom i kimom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voda i zdravlje – kolike su dnevne potrebe?

Gratinirani njoki s pestom rosso

ZBOGOM KILOGRAMI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!