Nema zdravlja bez luka

Luk je pun hranljivih sastojaka, vitamina C, vlakana, smanjuje rizik od raka, dobar je za rad srca i ima antiupalno dejstvo.

Malo ljudi zna i da se najviše nutritijenata krije u spoljnim slojevima luka, pa kada ga gulite, vodite računa da uklonite samo prvi sloj kore.

Smeđi luk ima najjači ukus i sjajan je u pripremi čorbica, soseva i kao prilog uz meso. Najbolji ukus izvući ćete ako ga duže pripremate. Bogat je sumporom i šećerom i zato je najbolji izbor za karamelizovanje.

Sladak luk je relativno jakog ukusa, najbolji je u prženim jelima i sjajan izbor da se od njega prave pohovani kolutići.

Ljubičasti luk ima blag ukus i najbolji je izbor za sirovu konzumaciju. Sjajan je kada ga samo nasjeckate i ubacite u salatu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voda i zdravlje – kolike su dnevne potrebe?

Gratinirani njoki s pestom rosso

ZBOGOM KILOGRAMI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!